forex trading logo

Címlap Ökoiskola
Ökoiskola PDF Nyomtatás E-mail

 

 

Csoda az odúban!

A zöld-ülés tavaly és idén is munkálkodott, munkálkodik. Célja, hogy megőrizze az iskola természethez való közelségét, őszi levelet takarítson, madáretetővel könnyítse a téli állandó madarak dolgát. Mindezzel ideszoktatjuk a szárnyas barátainkat. A zöld-ülés ezen kívül egy versenyt is szervez a tavalyihoz hasonlóan. A havi faliújságot 1-10 pontozással értékelik, vannak persze különleges faliújságok is. Ilyen például a március 15. meg a föld napja. A nyertes osztály jutalomban részesül. A tavalyi nyertes a mostani 6. a (akkor 5. a volt). Cikkem témája nem más, mint hogy idén a zöld-ülés csodára lelt. Sajnos idén nem minden csütörtökön, hanem csupán minden hó egyik szerdáján 2 órakor lesz megtartva. Az idei évet megdöbbentő és fantasztikus látvánnyal kezdték. Az előző ülés terve az volt, hogy kitakarítja a régi madárodút, és felhelyezi a két újat. Az odú abban tér el a madáretetőtől, hogy ez menedéket nyújt és nem táplálékot madaraink számára. Azonban a kitakarítást hanyagolnunk kellett. Láttatok már madárfészket? Na és madártojást? 6 darab tojás volt egy fészekben, amit a madarak kiépítettek az odú belsejében. A fenti fénykép fekete-fehérben nem tudja visszaadni, amit akkor láttunk (én is ott voltam). De még amikor ezt a cikket szerkesztettem, még a gépemen színesben sem adta vissza azt a csodás látványt. Hajni néni létrával visszatette az odút, és mi érdeklődve figyeltük. Utána jött a két új odú felhelyezése. Az egyik odúnak kör alakú, a másiknak téglalap nyílása volt. A második valamivel kisebb volt. Megnézhetitek azt a biciklitárolótól jobbra felszögelve, a környílásút pedig a másik oldalon, az utca felé kihelyezve.                            

   

Katona Illés László 

 

Ökoiskolai munkánk

Iskolánk 2008-ban ökoiskolai, 2014-ben pedig örökös ökoiskolai címet kapott. Megalakult a „Zöld-ülés”, melyhez bárki csatlakozhat. A DÖK és az osztályfőnöki munkaközösség munkatervébe bekerültek az ökoiskolai tevékenységek is.

Elsőként megpróbáltuk megoldani a szelektív hulladékgyűjtést. A termekben külön gyűjtjük a műanyag flakonokat, és palackpréssel zsugorítjuk őket. A papírt kampányszerűen évente két alkalommal, a kupakokat folyamatosan gyűjtjük. Az elem gyűjtésére konténerünk van.  

Az udvarunk is megújult. Felszabadult az iskola előtti terület, ami régebben a gondnoklakáshoz tartozott. Ezen a területen egy kerti tavat hoztunk létre, a rézsűre futónövényeket, cserjéket, hagymásokat telepítettünk. Mellette került kialakításra az új kerékpártároló. Évek óta küzdöttünk érte, most végre sikerült megvalósítanunk!

Igyekszünk iskolánk régimódi, hangulatos épületét sok növénnyel díszíteni.
Az iskolaudvarban minden tavasszal „nagytakarítást” végzünk. Minden osztály rendbe teszi a neki kijelölt területet. A Föld Napja alkalmával hirdetett kerületi pályázaton minden évben sok dísznövényt, facsemetét, cserjét nyerünk, ezeket elültetjük. Az ablakok ládáiba egynyári növényeket, muskátlit telepítünk.

Megújult a büfénk is: a választékban egészséges ételek nagyobb arányban szerepelnek: saláták, gyümölcs- és zöldségfélék, iskolatej és kakaó. Tilos a kóla és az energiaital forgalmazása, és kevesebb az édesség. Gondoskodunk róla, hogy tanulóink többféle mozgási lehetőség közül választhassanak: korcsolya, síelés, labdajátékok, szertorna, asztalitenisz, úszás, túra stb.

Sokféle tábort szervezünk: életmód tábor, vízi tábor, túratábor, tematikus tábor a Balaton mellett, sítábor.
Kerékpártúrákat is szervezünk, melyek közül az egyik egy nomád, két napos sátrazás a pusztában.
Kiterjesztettük a túraszakkör munkáját, egyre többen járnak velünk kirándulni.

  

alt
Szépül az udvar...

 

Nagy örömünkre az iskola 2014. december 13-án elnyerte az „Örökös Ökoiskola” címet!

orokos-okoiskola

 

 

Ökoiskola cím

okoiskola-logo

Aktuális pályázatok
2015 Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium